Or read in: Engels

De XJ Series 1; een goed exemplaar is inmiddels zeldzaam geworden.

Over een Series 1 XJ bestaat geen twijfel; deze ís gewoon mooi! De grote kunststof bumpers op een Series 3, De zwart getinte achterlichten op een wat latere XJS, dit zijn zaken welke bij deze types nog wel eens in twijfel worden getrokken. Over de allereerste XJ zijn de meningen echter niet verdeeld, en dat is niet gek!

Want kijk nou eens naar de vormgeving van die achterlichten, of eigenlijk de gehele achterpartij. Heb je ooit zoiets gezien? We hebben het over een forse sedan, maar de slanke elegantie straalt er van af. Voor een groot deel ook te danken aan de destijds nog ranke chromen bumpers; dat zag je later niet meer. De grote achterruit, ook uniek. En die uitlaten; niet logisch zijn zij na het verlaten van de achtersteven naar buiten gedraaid. Niet logisch, maar o zo mooi.  Goed, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar laten we even naar de staat van de XJ gaan, zeker zo belangrijk.

Het gaat om een ‘eerlijke’ Series 1. Daarmee bedoel ik dat niets wordt verbloemd. ‘What you see is what you get’, in Engelse bewoording. Zo anders dan vaak het geval is. Je vind dus wèl een onvolkomenheid in de lak, of in het chroomwerk. Geen nieuw bekleed interieur, maar een heerlijk ogend interieur waar de tand des tijds vanaf straalt. Maar het belangrijkst als het gaat om klassiekers van deze leeftijd; een ogenschijnlijk ‘hard’ schutbord, hard plaatwerk en harde bodemplaat. Kan dat nog? Ja, dat kan, zolang de eigenaar de XJ maar met liefde behandelt en laat behandelen.

De staat van deze XJ hebben we dus duidelijk aan zijn vorige eigenaar te danken. Niet gek, dat is immers een bijzonder verhaal. Want waar vind je dat nog; een klassieker van 46 jaar oud, welke maar liefst 40 jaar bij zijn eerste eigenaar gebleven is? Meneer kocht de S1 nieuw en jaren vliegen voorbij. Vakanties, ritjes naar familie, de Jaguar maakt veel mee. Wanneer je dan als kleine jongen veel tijd op de achterbank hebt doorgebracht is het extra mooi als je je vaders’ trots kan behouden, en zo ging het. Nu is het tijd voor een nieuwe, enthousiaste eigenaar, de Jaguar is het meer dan waard.

Kofferbak? Netjes, de bodem niet verroest. Dorpels? Netjes, nagenoeg geen roest zichtbaar. Echt een auto van en voor een liefhebber, dat zie je aan alles.

Dan de techniek. Het motorblok loopt mooi en stil. Starten doet de 4200CC zes-in-lijn direct. De versnellingsbak schakelt zonder problemen, zonder bijgeluiden en zonder weerstand.

En wat heeft deze XJ een heerlijk patina! Kijk dat interieur; volledig origineel, de bekleding mooi geleefd. Het dashboard niet voorzien van allerlei extra schakelaartjes en knopjes, maar gewoon zoals het hoort. Ook aan de buitenzijde straalt de originaliteit er af. Op enkele plekken is er in de jaren heen wat grondlak zichtbaar, er is in al die tijd flink gepoetst aan het lakwerk. Onder andere op de achterste spatschermen en op het rechter voorportier vind je de wat dunnere groene lak met doorschemerende grondlak tot gevolg. Het doet in mijn ogen geen afbreuk aan deze mooie Serie 1, maar versterkt juist het beeld van een originele klassieker.

Over originaliteit gesproken; een oplettend oog ziet natuurlijk de niet-originele spaakvelgen. Vanzelfsprekend is ook een set originele stalen velgen beschikbaar. De Jaguar wordt afgeleverd op één van deze sets, naar wens van de nieuwe eigenaar.

Er is één sleutelset voorhanden.

Er valt nog veel te zeggen over deze Jaguar, maar een goed beeld krijg je natuurlijk pas wanneer je de auto bekijkt en rijdt. je bent van harte welkom in Oirschot, de koffie staat klaar.

*Toevoeging i.v.m. Covid-19: Wij zijn zeer landelijk gelegen, er is geen drukte bij ons in de omgeving. Voor een eventuele bezichtiging kan ik de klassieker klaarzetten, zodat we op ruime gepaste afstand met elkaar kunnen overleggen wanneer dat gewenst is. Ik neem geen onnodige risico’s. Neem voor een eventuele proefrit je rijbewijs èn identiteitsbewijs mee.

Wat maakt deze Series 1 bijzonder?
‘Harde’, originele auto
Goed onderhouden klassieker
Aantrekkelijke kleur; Dark Green
Frisse auto om te zien
Goede investering

Export.
Jaguar en Daimler liefhebbers bevinden zich over de hele wereld. 35% van ons aanbod vind daarom zijn weg naar onze buurlanden. Vanzelfsprekend verzorgen wij de volledige afhandeling voor u, van aankoopkeuring tot exportdocumenten, al dan niet voorzien van een verzekering. We spreken Nederlands, Engels en Duits.

Technische informatie.
Geregistreerd in: NL
Kenteken: 67-AN-80
Oorsprong: NL
Registratie NL: 27-03-1974
Eerste registratie: 27-03-1974
Kilometerstand: 181.682km
APK vervaldatum: 13-10-2022
Cilinderinhoud: 4235cm3
Motortype: 6 cilinders in lijn opstelling
Vermogen: 125kW/170PK

Financieel.
Jaguar XJ Serie 1 4.2 Automatic Saloon – Dark Green – 181.682km – BJ1974

Vaste prijs: €11.950,-
Marge auto, geen BTW verrekenbaar.

Inruil? Graag!

Contact

Contactformulier

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

ContactgegevensKlaar met invullen? Druk hieronder op 'Verzend'. Je ontvangt binnen 24 uur een reactie!