Or read in: Engels

Zwitserland, het land waar de mooie youngtimers vandaan komen. Zo ook dit exemplaar.

Platinum Silver Metallic met Charcoal leder. 4.0 V8. Dit alles verpakt in Sovereign uitvoering. Beter ga je het niet treffen!

Anders dan groen of blauw; Platinum Silver. Sportief zwart leder, maar de grijze bies maakt het toch chique. Een frisse verschijning, dat zeker! Sinds zijn entree in Nederland is deze XJ onderhouden door G&G te Heinkenszand, vooraanstaand Jaguar specialist. Natuurlijk even ‘een belletje gedaan’ over het uitgevoerde onderhoud, daarover later meer.

Want op onderhoud is niet bezuinigd. Niet in het verleden, en niet door ons. Dat hoor, zie en voel je aan alles. Rij over een slechte weg en de Jaguar blijft degelijk en stabiel aanvoelen. De 4.0 V8 reageert snel op het gas, zoals het hoort. En ook dit exemplaar is vrij van instabiel weggedrag, afgesleten stuurwiel, hangende hemel en een beschadigde bestuurdersstoel. Zo wil je het graag zien, toch? De hemelbekleding is professioneel door ons gerenoveerd.  De stoelen zien er netjes uit, geen gekke beschadigingen te zien in het interieur. Een heerlijk schuif-kanteldak maakt het optielijstje helemaal af. Inmiddels heb ik er zelf behoorlijk wat mee gereden. Niet bepaald met tegenzin, dat zul je begrijpen.

Zoals gezegd is deze Jaguar nieuw geleverd in Zwitserland, op 4 september 2000 te Genève. Tot en met 10 juli 2018 heeft de Jaguar daar gereden totdat deze door Autobedrijf van Zweeden, hoofdzakelijk gericht op Porsche, naar Nederland werd gehaald. Op 25 juli 2018 kreeg de Jaguar een afleverbeurt en werd deze aan de nieuwe eigenaar overhandigd, op dat moment met een mooie kilometerstand van 116.392. Ook vanaf dat moment is het Nederlandse NAP rapport bijgevoegd, waarop registraties van de kilometerstanden terug te vinden zijn. Een goede basis!

Het interieur is uitgevoerd in Charcoal leder met een contrasterende, grijze bies. Natuurlijk vind je wortelnotenhout in overdaad. De uitvoering Sovereign is de meest luxueuze in de XJ lijn. Wat betreft het exterieur vertaalt zich dat met name in meer chroom, zoals bijvoorbeeld om de raamstijlen. Ook de spijlen in de chrille zijn verchroomd. En dan het interieur; meer hout en fijner leer dan de basisversie Executive. Dit alles geeft de Sovereign een geweldige uitstraling.

De 4.0 V8 in Sovereign uitvoering is voor de liefhebber vaak de ultieme samenstelling. Zo zie je ze zelden; géén afgesleten stuur of zitting, een hemelbekleding in topconditie en een bijzonder fris interieur. Een goed behouden exemplaar met slechts 4 eigenaren in 20 jaar tijd.

Voor zijn tijd vind je bijzonder veel luxe in de Jaguar. Zo is deze uitgevoerd met een lichtsensor, een regensensor, elektrisch bedienbare stoelen met memory functie voor de bestuurder, Climate Control, Radio met CD wisselaar en bijvoorbeeld stuurbediening van radio en Cruise Control.

Wat minder voor de hand liggend zijn bijvoorbeeld het elektrisch in diepte en hoogte verstelbare stuurwiel, natuurlijk ook met memory-functie. Zelfs de hoofdsteunen zijn elektrisch instelbaar. Dit exemplaar is ook nog eens uitgerust met een regensensor en voorruitverwarming. Ideaal in de winter!

Uniek; Druk op het knopje Valet en de chauffeur van het hotel of restaurant kan de XJ veilig parkeren zonder dat hij of zij toegang heeft tot de kofferbak.

Zoals gezegd, de laatste onderhoudsbeurten zijn uitgevoerd bij G&G, Jaguar specialist te Heinkenszand. Een telefoontje naar dit bekende bedrijf gaf al snel nog meer duidelijkheid;  “De vorige eigenaar heeft alle door ons genoemde punten aan laten pakken, er is niet op bezuinigd”. Dat hoor ik natuurlijk graag. Bekijk de motorruimte en het valt direct op dat het er daar inderdaad bijzonder keurig uitziet. Direct valt het gemodificeerd thermostaathuis op, de oude, kunststof versie wilde na vele jaren nog wel eens scheuren.

Bij binnenkomst hebben we uiteraard de kettingspanners toch even gecontroleerd. Een modificatie is immers vereist. Goed nieuws; de bovenste kettingspanners zijn vervangen. Wederom, een goede basis.

De laatste onderhoudsbeurt was echter alweer 15.000km geleden uitgevoerd, en laat dat nu net de serviceinterval zijn van dit type Jaguar. Geen twijfel over mogelijk dus; in onze opdracht werd een volledige onderhoudsbeurt uitgevoerd, aangevuld met nieuwe stabilisatiestangen, stabilisatiestangrubbers en schokbrekerbussen achter. Hoognodig, dat laatste? Nee hoor, maar het maakt het rijden net wat mooier als je het mij vraagt.

Hoewel de airconditioning koelde, was hier ook wat verbetering haalbaar; het systeem was niet volledig lekvrij en zou dus snel weer zijn vloeistof verliezen. Een nieuwe airco radiator alsook droger werden gemonteerd. Ook werd het aircosysteem geserviced in opdracht van ons. Dit alles uiteraard bij een technisch Jaguar specialist uit ons netwerk.

Klaar, zou je denken? Nee hoor. Dit type XJ is wat roestgevoelig. De één krijgt daar eerder mee te maken dan de ander. Bijvoorbeeld, beide dorpelhoeken aan de voorzijde zijn een standaard probleem. Om een vlekkeloze APK te garanderen hebben we ook dit laswerk uit laten voeren. Nu zijn we behoorlijk verder dan een goede basis, de 4.0 V8 is klaar voor aflevering.

De Sovereign wordt afgeleverd met een kersverse APK. De sleutelset is helemaal compleet; 2 stuks zwarte sleutels met afstandsbediening en 1 groene Valet Key, al eerder genoemd.

De documentatiemap is bij de auto gevoegd. De Jaguar is nieuw geleverd op 11 september 2000 in Genève, Zwitserland.

Er valt nog veel te zeggen over deze Jaguar, maar een goed beeld krijg je natuurlijk pas wanneer je de auto bekijkt en rijdt. je bent van harte welkom in Oirschot, de koffie staat klaar.

Waarom deze XJ Sovereign?
Populaire combinatie van kleur, motortype en uitvoering
Compleet en goed onderhouden
Groot onderhoud uitgevoerd in Juni 2020
Bovenste kettingspanner modificatie reeds uitgevoerd
Lage kilometerstand

Export.
Jaguar en Daimler liefhebbers bevinden zich over de hele wereld. 35% van ons aanbod vind daarom zijn weg naar onze buurlanden. Vanzelfsprekend verzorgen wij de volledige afhandeling voor u, van aankoopkeuring tot exportdocumenten, al dan niet voorzien van een verzekering. We spreken Nederlands, Engels en Duits.

Technische informatie.
Geregistreerd in: NL, EU
Kenteken: TF-502-D
Oorsprong: CH
Registratie NL: 10-07-2018
Eerste registratie: 11-09-2000
Kilometerstand: 139.427km
APK vervaldatum: 23-07-2021
Cilinderinhoud: 3996cm3
Motortype: 8 cilinders in V opstelling
Vermogen: 209kW/284PK

Financieel.
Jaguar XJ Sovereign 4.0 V8 – Platinum Silver Metallic – 139.427km – BJ2000

Vaste prijs: € 8.490,-
Marge auto, geen BTW verrekenbaar

Inruil? Graag!

Contact

Contactformulier

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

ContactgegevensKlaar met invullen? Druk hieronder op 'Verzend'. Je ontvangt binnen 24 uur een reactie!