Or read in: Engels

‘Nothing short of a masterpiece’ zei Jeremy Clarkson al in 2010. En dat is precies hoe de XJL Supercharged 5.0 V8 voelt, rijdt en toont.

Voor mij is het duidelijk; De X351 Supersport is de ultieme XJ voor dagelijks gebruik. Het best van alle werelden, gehuisvest in een koetwerk met puur Jaguar DNA.

De kwaliteit is ongekend hoog, bekijk en voel dat interieur maar eens. Prachtig leder overal waar je kijkt, uitgevoerd in drie variaties. De zetels voorzien van prachtig semi-analine leder in Jet black, het stiksel in Ivory. het zit- en rugvlak is geperforeerd want automatische ventilatie is aanwezig. En dan de hemelbekleding, ook daar vind je het prachtige leder.

Details maken een interieur af. bekijk maar eens de ventilatieroosters, uitgevoerd in chroom. Een herkenbaar design, de allereerste XJ had immers ook ventilatieroosters in vergelijkbare styling. Een ander detail is het prachtig uitgevoerde klokje , prominent centraal op het dashboard. In de avonduren stijlvol verlicht, net zoals veel andere delen in het interieur.

Kwaliteit, daar hadden we het over. 20 speakers, 1200W, Bowers & Wilkins. Het ultieme soundsystem, perfect communicerend met je telefoon. Puur genot vooral tijdens het afleggen van lange afstanden.

En dan het rijden. Ongekend, wat een kracht brengt de 5.0 V8 voort. Onder andere de supercharger zorgt voor een vermogenstoename van maar liefst 125PK ten opzichte van de ‘ongeblazen’ 5.0 V8. 510 PK, 625Nm; het zijn maar getallen. Neem plaats achter het stuur van de XJL, schakel ‘Dynamic Mode’ in en deze getallen veranderen in pure beleving.

Tellers lichten rood op, veiligheidsgordels drukken je in je stoel, klaar voor actie. Ik hoor je al denken; modern en digitaal, dat is niets voor mij. Maar neem van mij aan, de Supersport voelt niet digitaal aan, verre van dat.

De 5.0 V8 draagt daar zeker aan bij, maar zeker zo belangrijk is de besturing, de zitpositie, de feeling achter het stuur. De besturing is snaarstrak, als in een lichte sportauto. Je zitpositie is optimaal. Achter de voorstoelen lijkt het als snel op te houden, nergens valt de toch enorme lengte van de sportieve sedan op.

De X351 is de kroon op Jaguars’ XJ levensloop. Meer Grace, Space and Pace dan ooit tevoren, mocht je dat mantra graag nog gebruiken. De XJL is beter dan zijn voorgangers, beter dan zijn concurrentie.

Zijn er nog minpunten, vraag je je af? Weinig. Toch noem ik graag alles wat mij opvalt, zodat je bij een bezichtiging niet voor verrassingen staat. Zo hebben de velgen wat stoeprandschade, bijvoorbeeld. Verder werkt het panoramadak prima, maar wanneer je het frequent gebruikt wil het tijdens het rijden wat gekraak laten horen. Elke XJ uit deze serie kent dat probleem, maar het is het vermelden waard. Belangrijk is dat het dak lekvrij is.

De XJL is afkomstig van de eerste eigenaar. Deze meneer op leeftijd heeft de Jaguar een tijd op Belgische registratie gereden, waarna deze op Nederlands kenteken gezet is, een veel voorkomende situatie.

Goed om te weten is dat we afgelopen week groot onderhoud hebben laten uitvoeren. Ook zijn er twee nieuwe Pirelli achterbanden gemonteerd en is de Jaguar uitgebreid gepoetst en gedetailed. Er zijn momenteel geen aandachtspunten.

Het noemen van de talloze opties en handige functies is niet eens nodig, dat doe je alleen bij auto’s waar verder weinig mee te beleven valt. Dan is dat automatische grootlicht ineens interessant. Hier hebben we het liever over V8’en, beleving en puur rijgenot.

Goed, ik kan nog wel uren doorgaan, beter is dat je even komt kijken, rijden en genieten, zoals ik nu ook dagelijks doe;). Je bent van harte welkom in Oirschot, de koffie staat klaar!

Waarom deze XJL?
Ultieme rijdersmachine
Ultieme XJ
Ultieme uitvoering
510PK. Daarom.

Export.
Liefhebbers van Engelse klassiekers bevinden zich over de hele wereld. 50% van ons aanbod vind daarom zijn weg naar onze buurlanden. Vanzelfsprekend verzorgen wij de volledige afhandeling voor u, van aankoopkeuring tot exportdocumenten, al dan niet voorzien van een verzekering. We spreken Nederlands, Engels en Duits.

Technische informatie.
Geregistreerd in: NL, EU
Kenteken: JH-670-D
Oorsprong: BE
Registratie NL: 08-04-2016
Eerste registratie: 11-08-2010
Kilometerstand: 177.192km
APK vervaldatum: 08-04-2025
Cilinderinhoud: 5000cm3
Motortype: 8cilinders in V-opstelling
Vermogen: 375kW/510PK

Financieel.
Jaguar XJ L Supersport 5.0 V8 S/C – Ultimate Black – 177.192km – Y2010

Gereserveerd voor Jeroen
Marge voertuig, geen BTW verrekenbaar

Inruil? Graag!

Contact

Contactformulier

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

ContactgegevensKlaar met invullen? Druk hieronder op 'Verzend'. Je ontvangt binnen 24 uur een reactie!