Daimler Century – 100 jaar Daimler geschiedenis

Or read in: Engels

14 Januari 1896, Harry J. Lawson en zijn patent op de Daimler verbrandingsmotor; het begin van het prestigieuze Daimler Motor Company. Al een jaar later rolde de eerste Daimler de fabriek in Coventry uit; vier cilinders, 4 BHP. Een speciaal team reed in minder dan 94 uur van John O’Groats naar Lands End, maar liefst 930 mijl ofwel bijna 1.500km. Een unieke prestatie, waarmee direct de kwaliteit van Daimler indruk maakte.
Kwaliteit, daar draaide het om. Niet gek dat de Prince of Wales, later Koning Edward VII, rond 1900 een order plaatste bij Daimler. Al in 1904 deed de karakteristieke geribbelde grille zijn intrede, ruim 110 jaar later nog steeds kenmerkend voor iedere Daimler.

In 1960 doet Jaguar zijn intrede door het de producent Daimler over te nemen. Vanaf dat moment prijkt de geribbelde grille op de meest luxieuze saloons van Jaguar.
1996, 100 jaar historie. Dit werd gevierd met een bijzonder model; de Daimler Century. Geleverd in 4.0 zes-in-lijn en 6.0 V12. Elk model uitgevoerd in Long Wheel Base. Het moest de meest luxueuze, meest compleet uitgevoerde Daimler ooit worden, een bijzonder model. Slechts 100 exemplaren van beide motortypes werden geproduceerd om de exclusiviteit te waarborgen.

Werkelijk alles aan de Daimler Century straalt kwaliteit en luxe uit. De schitterende Turbine velgen, volledig verchroomd. Zwarte Century emblemen, goud ingelegd. Luxe wortelnotenhout van de hoogste kwaliteit, ‘Century’ ingelegd. Vrijwel elk interieurdeel is afgewerkt met het zacht aanvoelende, fijne Analine leder. Een Harman Kardon geluidsinstallatie voorzien van 9 luidsprekers en 240watt vermogen.
Nooit eerder vond je zelfs aan de passagierszijde een memory functie voor de volledig elektrisch verstelbare zetel, wel in de Century modellen. Hoewel de luxe captain chairs achterin eigenlijk pas in 1997 hun intrede deden tijdens het inluiden van het nieuwe type X308, had Daimler met de Century de primeur; in het achtercompartiment vind je de elektrisch verstelbare en verwarmbare separate zetels, voorzien van het typische Daimler logo op elke hoofdsteun. De make-up spiegeltjes, verzonken in de hemelbekleding en licht naar elke zetel gedraaid, maken het geheel af.

Het is duidelijk het gaat om een bijzonder model. Een Daimler Six Century had destijds een prijs van FL247.000,-, de Double Six verliet Coventry voor FL260.000,-. Een bedrag dat in deze tijd vergelijkbaar is met de prijs van een nieuwe Bentley, om maar een voorbeeld te noemen.

Je kunt je voorstellen hoe enorm zeldzaam een Daimler Century is. Wereldwijd zijn er in totaal 200 exemplaren verdeeld. Hoeveel er hier nog van over zijn? Wie zal het weten.

Een Daimler liefhebber in hart en nieren gunde ons zijn prachtige Century, wetende dat wij alles op alles zetten om deze bijzondere klassieker in de beste staat te brengen. Dat is gelukt, vanzelfsprekend.
Bekijk deze bijzondere Daimler hier.

Contactformulier

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

ContactgegevensKlaar met invullen? Druk hieronder op 'Verzend'. Je ontvangt binnen 24 uur een reactie!