Or read in: Dutch

Groot genoeg voor stabiliteit en snelheid, klein genoeg om handzaam te zijn.

Wat is het genieten met een goed onderhouden RIB! Rustig kruisend en genieten van de zon en de natuur, of snelvarend de zon tegemoet, de wind door de haren. Met een RIB kun je letterlijk alle kanten uit, en dat maakt het een interessante uitvoering van een kleine boot.

Deze Excellent 390 kocht ik lekker dichtbij, namelijk een dorpje verderop. Ook al is het dan dichtbij, altijd laat ik eerst onderhoud uitvoeren alvorens het water op te gaan. De Mercury kreeg een onderhoudsbeurt, waarbij onder andere de carburateur utrasoon werd gereinigd. De stuurkabel werd vernieuwd, deze ging stroef. Een nieuwe accu is geplaatst, Bosch. Natuurlijk is de boot uitvoerig gepoetst, alles ziet er weer netjes uit, zoals het hoort.

Er zijn geen plakkers aanwezig en de tubes zien er erg netjes uit, niet versleten of verkleurd door de zon. De Mercury start direct, electrisch. De motor loopt mooi regelmatig en rookt niet. Zowel bij enorm rustig varen als bij volgas klinkt de viertakt erg goed. Daarbij is de Mercury ook nog eens extreem zuinig; op een middagje varen zijn we meestal ongeveer 5 liter kwijt!

Een voltmeter op het dashboard houdt de accuspanning in de gaten. De dynamo laadt goed en de accu loopt nagenoeg niet leeg. Ook is er een USB aansluiting op het dashboard aanwezig en zijn er na het maken van de foto’s twee bekerhouders gemonteerd.

Verwar een RIB overigens niet met een rubberboot. Hoewel beide op het eerste gezicht behoorlijk op elkaar lijken, is er een groot verschil. RIB staat voor Rigid Inflatable Boat. Rigid, want stijve romp, doorgaans van polyster. Dit zorgt voor veel stabilteit en koersvastheid bij het varen. Door het gebruik van luchtkamers is de RIB erg licht in vergelijking met een consoleboot, wat er voor zorgt dat je de boot gemakkelijk kan verplaatsen.

De Excellent heeft een lengte van 390cm en is voorzien van een Mercury 15PK 4takt. 4-takt biedt enorm veel voordelen ten opzichte van een 2-takt. Groot voordeel is dat een 4takt veel stiller loopt. Daarnaast hoef je geen mengsmering brandstof te tanken en daarmee is de 4-takt ook een stuk schoner. Starten doe je elektrisch, via de gashendel. Ook de choke bedien je daarmee.

Bekijk de foto’s maar eens; aan het motorblok kun je goed zien dat deze goed is onderhouden. Alles is mooi schoon en origineel. Enige aanpassing aan het origineel is de beperking op 12km/u, waardoor er zonder vaarbewijs gevaren kan worden. Een voordeel voor de één, de ander haalt simpelweg de begrenzer er af en benut het volle vermogen van de fijne 4takt.

Zoals al aangegeven, de RIB is volledig onderhouden en gereinigd. De boot wordt geleverd op een handige trailer, welke in erg nette staat verkeerd. Een afdekhoes is aanwezig, alsmede de kussenset. Ook is er een buitenboord slot aanwezig, welke ook te gebruiken is met de lange stalen kabel, om de RIB bijvoorbeeld aan de kade vast te leggen.

Er valt nog veel te zeggen over deze complete Excellent Rib, maar een goed beeld krijg je natuurlijk pas wanneer je de boot bekijkt en eventueel proefvaart. je bent van harte welkom in Oirschot, de koffie staat klaar.

Waarom juist deze RIB?
Compleet onderhouden
Vaarbewijs-vrij
4-Takt
Electrisch starten
Vaar- klaar
Geleverd op trailer

Technische informatie.
Geregistreerd in: NL, EU
Kenteken: –
Oorsprong: NL
Bouwjaar: 2007
Laatste onderhoud: 08-08-2022
Motortype: 2 Cilinders, 4-takt
Vermogen: 11kw/15PK

Financieel.
Excellent Rib 390 – Mercury 15HP 4-takt E-start – BJ2007

Vaste prijs: €4.990,-
Margeregeling, geen BTW verrekenbaar

Inruil? Graag!

Contact

Contactformulier

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

ContactgegevensKlaar met invullen? Druk hieronder op 'Verzend'. Je ontvangt binnen 24 uur een reactie!